Saaristoristeilyt Helsingissä

Saaristoristeilyt Helsingissä

November 21, 2018 0 By samuel

Meri on Helsingin tärkein ominaisuus, ja merellisyys on vahvasti näkyvissä etenkin ydinkeskustassa. Kaunis Suomenlahti houkuttelee vuosittain miljoonia risteilijöitä puoleensa, joko lahden toiselle puolelle tai naapurimaahan Ruotsiin. Kuitenkin myös muutaman tunnin kestävät saaristo- ja sightseeing-risteilyt ovat erittäin suosittuja niin turistien kuin suomalaistenkin keskuudessa. Erityisesti ydinkeskustassa sijaitseva Kauppatori on tärkeä lähtösatama moniin upeisiin maisemiin. Jopa täyshelsinkiläinen voi yllättyä nähdessään rakkaan kotikaupunkinsa mereltä käsin. Helsingin saaristo ja läheiset vesialueet ovat ehdottomasti kokemisen arvoisia.

Vaihtoehtoja ja retkien järjestäjiä on useita. Monesti suosio on niin suurta, että voi joutua jonottamaan. Asiakkaat voivat suosia vain muutaman tunnin mittaisia lounas- tai illallisristeilyjä, tai useammasta tunnista koko päivään kestäviä retkiä lähikaupunkeihin ja saaristoon. Helsingin risteilykausi ajoittuu pelkästään kesäkuukausiin toukokuusta syyskuuhun. Turisteille tarjotaan uutuutena paketteja, joissa voi yhdistää bussilla tehtävän kaupunkikiertoajelun ja risteilyn yhden päivän aikana. Niin ikään monet yritykset järjestävät työntekijöilleen tai asiakkailleen tilausristeilyjä. Tutustumme suosituimpiin risteilyreitteihin ja risteilyjen sisältöön, pysy mukana!

Kaunis kanavareitti kiertelee saaristossa

Helsinkiä ympäröivät saaret sekä itä- ja länsipuolella että kaupungin edustalla. Monet risteilyt ehtivät tutustuttaa risteilyvieraan vain tietyn puolen saaristoon, joka tosin tekee risteilyvalikoimasta erittäin mielenkiintoisen. Saaristoristeilyjä löytyy monilla erilaisilla nimillä, kuten kanavaristeily, sightseeing-risteily tai yksinkertaisesti saaristoristeily. Yleisesti ottaen kaikki ne lähtevät Kauppatorilta, mutta myös Hakaniementorilta voi hypätä elämyksellisen risteilyaluksen kyytiin. Niiden pituus voi vaihdella 45 minuutista jopa kahteen ja puoleen tuntiin. Pidemmillä risteilyillä vieraillaan hieman kauempana, esimerkiksi Espoon saaristossa.

Suosituimpiin saaristoristeilyreitteihin kuuluu Itä-Helsingin saaristossa kiertävä niin sanottu kanavareitti. Siinä laiva vie risteilijät Kauppatorilta kohti Villingin vesiä ja Vuosaaren saaristoa. Reitillä nähdään monet Helsingin merkittävistä nähtävyyksistä, kuten Suomenlinna, Korkeasaaren eläintarha, jäänmurtajat ja Degerön kanava. Reitti vie myös Santahaminan sotilasalueen vierestä ja Laajasalon kanavan läpi. Maisemat muuttuvat täydellisesti niin, että voi melkeinpä unohtaa risteilevänsä Helsingissä. Laivoilla ei ole erikseen omaa ruokatarjoilua, vaan matkustajat voivat halutessaan ostaa syötävää ja juotavaa laivan kahvilasta.

Historiallinen saaristoristeily näyttää Helsingin tärkeät kohteet mereltä

Lyhytkestoisempi sightseeing-risteily vie matkustajat Helsingin edustalle ja esittelee sen tärkeimmät historialliset kohteet mereltä käsin. Koko perheelle sopiva risteily vie hetkeksi pois arjesta, ja tarjoaa uudenlaisen näkökulman tuttuihin kohteisiin. Historiallisiin risteilyihin voidaan myös yhdistää lounas- tai illallistarjoilu, ja niitä voidaan varata yksityis- tai ryhmäkäyttöön. Lyhyimmillään risteily voi kestää noin 45 minuuttia, mutta joidenkin yritysten reitit voivat venyä jopa 1,5 – 2 tunnin mittaisiksi, jolloin vierailla on mahdollisuus tilata ruokaa laivan ravintolasta.

Lyhytkestoisella reitillä esitellään kaikki Helsingin edustalla olevat merkittävät nähtävyydet, muun muassa Luoto, Kaivopuisto, Suomenlinna, Korkeasaari, Hylkysaari, Kruunuhaka ja Katajannokka. Risteilyillä on aina monikielinen selostus ja opastus, joissa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita nähtävistä kohteista. Matkailija tutustuu Helsingin kuuluisiin ja tuntemattomiin rantoihin, kirkkoihin, risteilysatamiin, huviloihin ja saunoihin. Espoon risteilyt vievät Pihlajasaarille, Melkille, Lauttasaareen ja Espoon saaristoon. Samalla se esittelee West Endin alueen, sekä Keilalahden ja Haukilahden alueet. Saaristoristeilyjä järjestetään päivisin ja iltaisin.

Porvoon ja Loviisan risteilyt historiallisella m/s J.L Runebergilla

Historiallinen höyryalus m/s J.L Runeberg vie risteilijät kesäkuukausien ajan Helsingin Kauppatorilta pitkin Uudenmaan kaunista saaristoa Suomen toiseksi vanhimpaan kaupunkiin Porvooseen. Merimatka Helsingistä Porvooseen kestää noin 3,5 tuntia, ja sen aikana voidaan pyydettäessä pysähtyä myös Haikon Kartanossa tai Mustassa Hevosessa. Porvoossa on 2,5 tuntia aikaa tutustua alueen ainutlaatuiseen historiaan ja Vanhaan Porvooseen, ennen kuin laiva lähtee takaisin kohti Helsinkiä. Laivalla on kahvilabaari, josta saa koko matkan ajan syötävää ja juotavaa.

Samalla laivalla pääsee Porvoon lisäksi myös kauniiseen kesäkaupunkiin Loviisaan. Vain heinäkuussa torstaisin järjestettävillä risteilyillä tutustutaan Helsingin edustan lisäksi Porvoon itäosien saaristoon. Loviisan tunnetuimmat nähtävyydet ovat 1700-luvulla rakennettu Svartholman merilinnoitus, kauniit puukaupunkikorttelit ja 1800-luvulle ajoittuva ydinkeskusta. Merimatkan aikana pysähdytään myös Pellingissä ja Kabbölessä. Matka kestää yhteen suuntaan 5,5 tuntia, ja perillä on mahdollista osallistua kaupungin tarjoamalle kävelykierrokselle Loviisan keskustassa. Maissaoloaikaa on 2 tuntia, jonka jälkeen laiva lähtee takaisin kohti Kauppatoria.

Kieltolaki-illallisristeily

Helsingin itäiseen saaristoon on tarjolla useita teemaristeilyjä, jonka aikana keskitytään tiettyihin aihealueisiin. Pelkän historian lisäksi valittavana on vuosina 1919 – 1932 voimassa olleen kieltolain ympärille suunniteltu illallisristeily, jonka aikana kuunnellaan mielenkiintoisia tarinoita pirtutrokareiden ja kieltolain ajasta. Jopa merimatka on suunniteltu tunnettujen pirtutrokareiden käyttämien reittien mukaan, ja sen aikana kuullaan esimerkiksi otteita virolaistrokari Pirtu-Priitin elämästä. Matkan hintaan sisältyy myös aiheen ympärille suunnitellun ruokalistan antimet alku-, pää- ja jälkiruokineen. Kieltolaki-risteily voidaan varata yksityisille ryhmille.

Kuumien kesäiltojen bileristeilyt

Teemaristeilyjen joukkoon kuuluu myös bileristeilyt. Kesäkuukausien ajan joka perjantai Kauppatorilta lähdetään neljän tunnin diskoristeilylle, jossa tanssitaan 70- ja 80-luvun hittien mukana ja nautitaan upeista merimaisemista. Niin ikään juhannusjuhlijat pääsevät jammailemaan juhannusaattona aikamme parhaimpien diskohittien tahdissa. Samalla laiva kiertää kaikki Helsingin parhaimmat juhannuskokot Kaivopuistossa, Suomenlinnassa, Seurasaaressa ja Pihlajasaaressa. Kesäperjantaisin on myös valittavana risteily, jossa soitetaan pelkästään parhainta hittimusiikkia 90-luvulta eteenpäin. Kaikilla bileristeilyillä voi nauttia lisämaksusta herkullisen buffetin ruokatarjonnasta sekä hyvästä juomasta.