Museot Helsingissä

Museot Helsingissä

November 21, 2018 0 By samuel

Helsingin kaupunki on panostanut siihen, että turisteilla ja kaupungin asukkailla on aina tarjolla erilaisia kulttuurielämyksiä. Helsinki on tunnettu museoistaan, ja niitä kehutaan vuosi toisensa jälkeen Suomen parhaimmiksi. Helsingissä pääsee tutustumaan niin kuvataiteeseen, kansanperinteeseen, luonnontieteeseen kuin muihinkin teemoihin liittyviin kohteisiin. Viime vuosien aikana suomalaisiin on purrut museokärpänen. Museoissa käydään tilastollisesti paljon enemmän kuin aikaisemmin. Osa suosiosta juontaa juurensa Museokorttiin, joka on lanseerattu onnistuneesti. Museokortin hinnalla pääsee tutustumaan valtavaan tarjontaan joka vuosi.

Helsingin museoille tyypillinen piirre on se, että museorakennukset itsessäänkin ovat näkemisen arvoisia suojeltuja nähtävyyksiä, jotka kilpailevat toinen toisensa kanssa arkkitehtuurin huipulla. Museot ovat myös hyvällä paikalla ja helposti löydettävissä jokaiselle kävijälle. Museot järjestävät jatkuvasti erilaisia tempauksia ja avointen ovien päiviä. Tapahtumien tarkoituksena on avata museon ovet myös sellaisille kävijöille, jotka eivät normaalisti museoissa vierailisi. Tällöin huomioidaan myös erilaisten ikäluokkien edustajia tavallista paremmin, ja kaikille on tarjolla sopivaa ohjelmaa.

Ateneum

Ateneum on yksi Helsingin museoiden helmistä. Ateneum pitää sisällään valtavasti suomalaista taidetta, ja museo on perustettu vuonna 1887. Perustusvuotensa aikakauden mukaisesti Ateneumin sisältä löytyy paljon suomalaista kansallisromanttista taidetta, sekä upeita ulkomaalaisia helmiä ihasteltavaksi. Akseli Gallen-Kallelan teemaan sopivat kansallisromanttiset maalaukset lienevät Ateneumin parasta ja suosituinta antia. Lisäksi museossa voi ihailla Erno Järnefeltin ja Hugo Simbergin taidetta. Museossa on lukuisia vaihtuvia näyttelyitä, joista jokainen kävijä voi löytää varmasti itselleen mieluista katseltavaa.

Ulkomaalaisista taiteilijoista, joiden teoksia museossa on, tunnetuin on ehdottomasti Vincent van Gogh. Kun van Goghin maalaus tuotiin Ateneumiin vuonna 1903, oli Ateneum ensimmäinen museo koko maailmassa, jonka kokoelmista löytyi jokin van Goghin maalaus. Ateneumin rakennus on itsessään hieno ja tunnettu nähtävyys Helsingin katukuvassa. Rakennuksen on suunnitellut Theodor Höijer ja rakennuksen tunnetuimpina tuntomerkkeinä ovat patsaat rakennuksen seinämässä. Ateneumissa voi vierailla rautatieaseman läheisyydessä Helsingissä, joten museo on helppo löytää myös turistien näkökulmasta.

Kansallismuseo

Suomen Kansallismuseo esittelee vanhaa suomalaista kansanperinnettä ja arvoesineitä Suomen historian varrelta. Kansallismuseon perusnäyttely kattaa kuusi erilaista osastoa, jotka käsittelevät Suomen historian moninaisia vaiheita vieraiden valloittajien ajoista nykypäivään saakka. Kansallismuseon rakennus on erityisen tunnettu kattofreskoistaan. Freskot ovat Akseli Gallen-Kallelan käsialaa, ja vierailijat pääsevät tutustumaan niihin ilman sisäänpääsymaksua. Gallen-Kallelan freskot juontavat juurensa vuonna 1900 pidetyssä Pariisin maailmannäyttelyssä nähtyihin maalauksiin. Kansallismuseon katto on kuitenkin saanut väriloisteensa vasta vuonna 1928, huomattavasti maailmannäyttelyä myöhemmin.

Kansallismuseon viimeisin täydellinen remontti on tehty vuonna 2000, ja tämän jälkeen jatkuvaa ylläpitotyötä on tehty museon upean ulkoasun säilyttämiseksi. Vuonna 2006 museota vavahdutti kaasuputken vuodon aiheuttama pienimuotoinen räjähdys, joka aiheutti tuhoa museon hopeaesineille. Suurin osa esineistä saatiin kuitenkin palautettua alkuperäiseen loistoonsa jo saman vuoden aikana. Perusnäyttelyiden lisäksi museossa on järjestetty valtavan suosion saaneita erikoisnäyttelyitä, esimerkiksi vuonna 2018 yleisövirran kerännyt Barbie-näyttely, jossa yleisö pääsi ihastelemaan yli 400 erilaista Barbie-nukkea.

Kiasma

Kiasma on nykytaiteeseen erikoistunut museo Helsingissä. Kiasman erikoinen rakennus on takuulla monelle hyvin tuttu näky Mannerheimintiellä. Kiasman rakennus on saanut alkunsa kansainvälisen kilpailun perusteella, ja Steven Holl -nimisen arkkitehdin Chiasma oli yksi kilpailuun osallistujista. Nimi Chiasma käännettiin tämän jälkeen suomalaiseen muotoon Kiasma, ja rakennus sai alkunsa paraatipaikalla Helsingissä aiheuttaen kaupunkilaisten silmissä niin ihastusta kuin myös kritiikkiä. Yksi Kiasman sisällä nykyisin nähtävistä kokoelmista oli Ateneumin katon alla ennen Kiasman perustamista.

Koska nykytaide on hyvin monimuotoista ja vaihtelevaa, voi kävijä olla varma, että Kiasmaan astuessaan pääsee aina näkemään jotakin täysin uutta ja ainutlaatuista. Kiasman ylläpitämät teokset ovat myös osana Kansallisgallerian monimuotoista kokoelmaa, ja tästä johtuen Kiasman tehtävä on erityisen kallisarvoinen suomalaisen taideperinteen säilyttämisen kannalta. Lisäksi Kiasmalle lahjoitetaan paljon upeaa taidetta nimekkäiltä taiteilijoilta. Kiasma ottaa myös huomioon perheen pienimmät, ja mikäli jokin näyttely ei sovi lapsille, museo ilmoittaa tästä erikseen näyttelyn yhteydessä.

Amos Rex

Yksi erikoisimmista ja kiistellyimmistä Helsingin projekteista on ehdottomasti moderniin taiteeseen keskittynyt Amos Rex. Museon arkkitehtuuri äänestettiin vuonna 2018 kaikista innovatiivisimmaksi koko Euroopassa. Amos Rex sai jopa 50 miljoonaa euroa yksityistä rahoitusta hankkeen toteuttamista varten, ja museo on kerännyt valtavan yleisöryntäyksen kiinnostuneita kävijöistä niin Suomesta kuin myös ulkomailta. Amos Rex toimii suunnannäyttäjänä perinteisille museoille ja on osoittanut, että innovatiivisille näyttelyille on kysyntää kulttuurinnälkäisten kävijöiden parissa. Vain aika näyttää, ottavatko muutkin museot Amos Rexin näyttämän suunnan omakseen.

Kulttuuria kaikille

Helsingin lukuisat museot ovat päässeet nykyiseen tilaansa niin Helsingin kaupungin, Suomen valtion kuin monien yksityisten lahjoittajien avustusten ja väsymättömän työn ansiosta. Helsingin kulttuuritarjonnasta on saatu tehtyä monipuolinen ja kiinnostava kokonaisuus, joka tarjoaa jokaiselle jotakin nähtävää ympäri vuoden. Museot ovat sijainniltaan kaupungin parhailla paikoilla, ja houkuttavat kävijöitä loistavien perusnäyttelyidensä ja myös erikoisten tempaustensa ansiosta. Museoiden kävijämäärät ovat olleet viime aikoina hyvässä nousussa, ja tämä kehityssuunta on ehdottomasti toivottu trendi museoalalla.