Linnanmäellä käy vuosittain yli miljoona kävijää

Linnanmäellä käy vuosittain yli miljoona kävijää

November 21, 2018 0 By samuel

Linnanmäki, tuttavallisemmin Lintsi, on Helsingin Alppiharjussa sijaitseva Suomen vanhin ja suurin huvipuisto sekä Suomen suosituin matkailukohde. Pääasiallinen toimintakausi on huhtikuusta elokuuhun, joiden aikana päivittäinen kävijämäärä on noin 7000 – tämä tarkoittaa noin miljoonaa vierailijaa vuositasolla. Linnanmäen omistaa Lasten Päivän Säätiö, joka jakaa huvipuiston tuotosta varoja lastensuojelutyöhön. Vuonna 2017 työhön lahjoitettiin 4,5 miljoonaa euroa, joten kaikki Linnanmäellä huvittelevat asiakkaat tukevat samalla arvokasta lastensuojelutyötä. Säätiön ja samalla Linnanmäen toimitusjohtajana on syyskuusta 2014 alkaen toiminut Pia Adlivankin.

Sisäänpääsy Linnanmäelle on maksuton ja maksutta pääsee myös yhdeksän lapsille sopivan laitteen, kuten Kuuputtimen, Pilotin ja Rumpukarusellin, kyytiin. Koko huvipuistoelämykseen tarvitaan ranneke, joka maksoi vuoden 2018 kesällä 39 euroa. Jos halusi jatkaa vierailua toisella päivällä, maksoi seuraava päivä kymmenen euroa. Viimeiset kolme aukiolotuntia voimassa oleva iltarakenne maksoi 30 euroa. Rannekkeilla pääsee kaikkiin laitteisiin, mutta ei esimerkiksi SEA LIFE -keskukseen. Kertaluontoisesti laitteisiin pääsee huvittelemaan ostamalla yksittäislippuja, jotka maksoivat kesällä 2018 kahdeksan euroa.

Huvipuiston historiaa

Linnanmäki avattiin toukokuussa 1950 hieman hätäisesti vain puolitoista kuukautta vuokrasopimuksen solmimisen jälkeen. Aluksi sen olivat vuokranneet kuusi lastensuojelujärjestöä yhdessä vain kolmeksi vuodeksi. Ennen 50-lukua paikkaa oli kutsuttu Vesilinnanmäeksi johtuen kahdesta mäellä seisovasta vesitornista, jotka ovat edelleen pystyssä, joskaan eivät enää vesisäiliökäytössä. Pian huvipuisto laajeni, ja vuonna 1957 perustettiin Lasten Päivän Säätiö, joka alkoi vastata huvipuiston toiminnasta nykypäivän tyyliin. Samaan aikaan aluetta laajennettiin alkuperäisestä 5,37 hehtaarista yli 7 hehtaariin.

Jo Linnanmäen alkutaipaleella avatuivat monet klassikkohuvitukset, joista puisto tunnetaan nyt vuosikymmeniä myöhemminkin. Kummitusjuna aukesi heti 1950 ja Vuoristorata rakennettiin vuonna 1951. Aluksi huvipuiston toiminta oli kuitenkin enemmän sirkuspainotteista kuin nykyään: teltassa esiintyivät kansainvälisen tason sirkustähdet ja pienemmissä kopeissa nähtiin nukketeatterin ja Mustan teatterin esityksiä. Peliteltat olivat jo tuolloin olemassa ja ikivihreät pelit ovat muuttuneet 50-luvulta vain hieman. Lasten Päivän Säätiön hyväntekeväisyystoiminta juontaa jo vuoteen 1907, josta alkaen varoja kerääviä Lasten Päivä -tapahtumia järjestettiin ympäri Suomen.

Linnanmäen laitteet

Linnanmäellä on tänä päivänä 43 huvipuistolaitetta, mikä on kävijämäärään suhteutettuna pohjoismaisista huvipuistoista eniten. Ylivoimaisesti vanhin laite on vuonna 1896 Saksassa valmistettu Karuselli, jonka urut soittavat laitteen pyöriessä romanttisia säveliään. Lähes yhtä klassinen laite on törmäilyautoina tunnettu Autorata, jossa 15 kahden hurjapään paikoittamaa autoa ajavat kilpaa ja törmäilevät ovaalin muotoisella radalla. 2000-luvun laiteuutuuksia ovat muun muassa Kirnu (2007), Ukko (2011) ja Kingi (2014). Kaikilla laitteilla on vuodesta 2004 alkaen ollut suomenkieliset nimet.

Linnanmäelle avautuu uusia laitteita melko usein, joskaan ei aivan joka kesä. Kauden 2018 jälkeen uusin laite on kesällä 2017 esitelty nopeasti pyörivä Magia. Suosituimmat laitteet eivät kuitenkaan ole kaikista uusimpia, vaan kävijämäärien ykkönen on vanha kunnon Vuoristorata, joka on otettu käyttöön jo vuonna 1951. Toiseksi suosituin laite oli pitkään niin ikään perinteinen hupitalo Vekkula, joka valmistui 1961. Vekkula jouduttiin kuitenkin purkamaan kesän 2017 jälkeen. Suuri osa käytöstä poistetuista laitteista siirretään toisaalle, kuten Kouvolan Tykkimäelle.

Muutakin kuin laitteita

Varsinkin jos Linnanmäellä ei ole käynyt lapsuusaikojen jälkeen, voi syntyä virheellinen mielikuva siitä, että Lintsin ainoa anti olisivat laitteet. Niiden lisäksi huvipuisto järjestää kuitenkin tapahtumia ympäri vuoden. Lisäksi Pohjoismaiden ainoan SEA LIFE -keskuksen ovet ovat auki joka päivä. SEA LIFE on vedenalaiseen maailmaan sijoittuva näyttely, johon kuuluu noin 50 erikokoista akvaariota. Yksi näyttelyn teemoista on merenalaisen maailman suojelu, sillä monimuotoisuuden näkee silmiensä edessä vieraillessaan niin pikkuisten katkarapujen kuin valtavien haiden luona.

Varsinaisen huvipuistokauden ulkopuolelle sijoittuvia elämyksiä tarjoaa Linnanmäen alueella myös Peacock-teatteri. Sen vaihtuvien esitysten liput myydään erikseen Komediateatterin kautta. Perinteeksi on noussut myös jokasyksyinen Valokarnevaali, jossa Linnanmäen laitteet saavat uutta virtaa upeasta valaistuksesta ja karnevaali huipentuu suureen ilotulitukseen. Osana valokarnevaalia järjestetään myös tähtiartistien keikkoja ja konsertteja, jotka ovat nousseet vuosi vuodelta olennaisemmaksi osaksi myös kesän huvipuistokautta. Muissa vaihtuvissa esityksissä pienet ja isommat katsojat saavat nauttia muun muassa taikuudesta, tanssista ja yhteislaulusta.

Ravintolat Linnanmäellä ja muuta herkuttelua

Linnanmäellä vietetään perheen tai ystäväporukan voimin monesti koko päivä, mikä ei tietenkään olisi mahdollista ilman kunnon ravintola-, kahvila- ja herkkukioskitarjontaa. Ravitsemuksesta pitävät huolen muun muassa legendaarinen Lintsiburger, italialainen ravintola Spasso ja meksikolaishenkinen Flores FreshMex. Perinteisiä huvipuistoherkkuja tarjoavat Popparitehdas, Kioski Sirkus ja näköalakahvila Cafe Hepo-Katti. Cafe Carcilia tarjoaa kahvilatuotteiden lisäksi nopeaa lounasta. Suurimpaan nälkään avun tuovat Lintsi American Diner, buffetravintola Caruzello ja sporttiravintola Funky Kitchen. Tuttujen kojujen lisäksi tarvitaan Lintsihodaria, joka tarjoaa ajanmukaisia superfoodeja maailmalta, kuten avocadodogeja.

Elämyksiä kaikenikäisille

Linnanmäkeä ei ole suunnattu ainoastaan perheen pienimmille, vaikka lapset ovatkin sen pääkohderyhmä ja lastensuojelutyöhön sijoitetaan myös merkittävä osa sen voitoista. Esimerkiksi iltaranneke on lisätty hinnoittelun valikoimiin juuri sen takia, että myös aikuiset löytäisivät huvipuistohuvittelun ilot itselleen sopivana aikana. Selkeät lasten laitteet, kuten Muksupuksun ja Pienoiskarusellin, voi jättää väliin kun menee nauttimaan kesäillasta vaikkapa työporukalla ja niiden sijaan suunnata astetta hurjempiin laitteisiin, ravintoloihin, tapahtumiin ja SEA LIFE -keskukseen. Linnanmäki on elämyksiä täynnä – ikään katsomatta!